Backstage Media

Saturday, November 28, 2009

Backstage Media


Het Hoorspel

Posted: 28 Nov 2009 07:45 AM PST

Naast de veel besproken vakken licht, beeld en elektra krijgen we dit jaar ook het vak geluid. We hebben nu een aantal weken theorie gehad en afgelopen week kregen we onze eerste praktijk opdracht; een hoorspel.

Tegenwoordig zul je bijna nergens nog een hoorspel tegenkomen. Niet op de mainstream radio zenders in ieder geval. Als je goed zoekt zul je misschien nog ergens één of twee zenders tegenkomen die nog hoorspellen uitzenden. Het is dus een vrij oud concept wat vooral populair was toen de televisie nog helemaal niet bestond (of een te grote luxe was om te betalen). Vandaag de dag kijken we TV series, in 1930 luisterde je op vrijdag avond naar een spannend hoorspel, bij wijs van spreken.

De Opdracht

Aan ons dus de taak om de nostalgie van het hoorspel terug te brengen. Om te beginnen moesten we, uit een lijst verhaaltjes, het verhaal kiezen wat ons het leukst leek om uit te voeren als hoorspel. Uiteindelijk hebben we (mijn kleine groepje) het volgende verhaal uitgezocht.

Politie op afroep

Een man ligt net in bed, wanneer zijn vrouw tot de ontdekking komt dat ze het tuinlicht heeft laten branden. De beste man is de beroerdste niet, dus gaat hij op zijn pantoffels naar beneden. Wanneer hij door het raam naar buiten kijkt, ziet hij onbekenden bij zijn garage naast het hij. Ze sjouwen met spullen. Inbrekers!

De man belt onmiddelijk de politie. Een agent aan de andere kant van de lijn vraagt hem of de inbrekers van de garage het huis in kunnen komen. “Nee, alle deuren en ramen van het huis zitten op slot”, antwoordt de man.
De  agent verteld dat alle agenten met andere zaken bezig zijn, maar dat hij een patrouille zal sturen zodra er weer agenten vrij zijn.

De man hangt de telefoon op, telt tot dertig en belt terug. “Hoi, ik belde jullie net om te melden dat er inbrekers in mijn garage staan. Nou, jullie hoeven niet meer te komen want ik heb ze neergeschoten.”

Binnen vijf minuten staan er drie politieauto’s met gillende sirene bij de man voor de deur. De agenten grijpen de inbrekers meteen in de kraag. Eén van de agenten roept de man ter verantwoording.
“Ik dacht dat je ze had neergeschoten!”

Hij antwoordt: “Ik dacht dat jullie zeiden dat er geen agenten beschikbaar waren.”


Het script voor het hoorspel is inmiddels klaar en is erg leuk geworden. Hoe we het bovenstaande verhaaltje gaan uitwerken in het hoorspel zul je te horen krijgen over een paar weken. Het MP3tje zal dan ook te downloaden zijn via deze website.

Robin

Deel dit artikel: Hyves Digg Technorati Google Bookmarks Twitter del.icio.us StumbleUpon RSS

0 comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.